Discurs de presentació de la candidatura Crida per Granollers-CUP


La Crida per Granollers-CUP presenta una llista popular, diversa i intergeneracional a les eleccions municipals

(Presentació feta el 12 d'abril de 2015 a l'antiga fàbrica de Can Comas)

[introducció: APUNT HISTÒRIC]

Estem aquí reunits per fer una Crida, una crida que començàvem el gener de 2015 dient “Som molts els que estimem aquesta vila i desitgem un canvi important que esquerdi els murs i trenqui les maneres de ser i de fer… “.

Per això ens presentem davant del poble de Granollers per participar en les eleccions municipals del 24 de maig.

Avui 12 ‘abril recuperem l’esperit d’unes eleccions municipals que van suposar la instauració de l’efímera República Catalana el 14 d’abril de 1931.

I ho fem aquí a l’espai de l’antiga fàbrica de Can Comas, reivindicant l’herència de les lluites obreres, de les teixidores de les 35 tèxtils granollerines i del moviment obrer que va lluitar per un Granollers millor,

Aquell Granollers popular que amb la seva Unió Liberal va aconseguir millorar la ciutat i les seves condicions de vida, lluitant a les fàbriques, als carrers i també a la Guerra i durant la Revolució contra el feixisme i contra les injustícies.

I ho fem aquí a Can Comas, una oportunitat perduda per al teixit associatiu i cultural, i que va ser enderrocada amb la febre especuladora que ha convertit les fàbriques en pisos.

[QUI SOM]

 • Som els de l’assemblea, de l’autoorganització, de la confluència i del municipalisme de base i per això hem estat treballant aquest darrer any junts en l’Assemblea Oberta Municipalista, i que abans hem participat en les reivindicacions populars.

 • Som de la indestriabilitat entre l’alliberament nacional, social i personal; que no volem una independència que no ens alliberi de la crisi més sagnant des del crack del 29, i que per tant millori la vida de tots i totes els granollerins i catalans i catalanes.

 • Som autocrítica i som crítica. Entenem que el 9N va ser una golejada per l’escaire i que volem anar molt més enllà: volem una independència per canviar-ho tot, per encetar un procés constituent participatiu que dissenyi un país al servei de la seva gent, de les classes populars…

 • Som qui volem habitatges dignes, escoles públiques lliures de segregació escolar, uns hospitals on no haguem d’esperar sis hores per ser tractats, un treball dignificat i lliurar un combat contra la precarietat i la privatització dels nostres serveis públics.

 • Som els que al carrer, hem mirat de sacsejar el Granollers gris i convertir-lo en un Granollers amb més colors, un Granollers que es plantegi la transició, i que ara volem portar a l’Ajuntament les reivindicacions del carrer,

 • Som també els que el gener afirmàvem que “volem capgirar la piràmide del govern de la nostra ciutat, transformar els espais de decisió, portar-los al carrer i donar a la ciutadania el poder de decisió. Volem airejar tots els racons de l’ajuntament, dominats durant massa anys pels mateixos”.

 

[D’ON VENIM]

 • Venim del carrer, sempre del carrer. De la plaça, de l’escola, del taller, de l’oficina, del mercat… de la fàbrica i del camp, de la terra.

 • Venim de Can Calet , de la lluita per un espai alliberat, de fer-nos nostre el lema ‘revolucionant i transformant la quotidianitat’.

 • Venim de la tradició autoorganitzada i del Casal Popular l’Esquerda, espai referencial de l’esquerra independentista granollerina. Venim dels seus versos lliures i de la voluntat d’esquerdar aquest sistema que ens oprimeix. Venim de l’Ateneu de Granollers i de la llarga tradició

 • Venim també d’Els Verds, i de la tradició que defensa la terra, el territori i l’ecologisme. D’EUiA i del Procés Constituent, i de la necessitat de confluir l’anticapitalisme de base amb les noves formes de fer política.

 • Venim de la CUP, de les Candidatures d’Unitat Popular, de l’embrió municipalista i de l’independentisme popular, de l’impuls des de baix cap a la independència i cap a un procés constituent radicalment participatiu i per l’emancipació social, de gènere i ecologista.

 • Venim de la Marxa pels Drets Socials i de la lluita indestriable per la terra, el pa, el treball, el sostre i la dignitat.

 • De la tradició obrera i la lluita per un treball digne; de l’autoorganització sindical en defensa de la classe treballadora.

 • Venim de l’assemblea de mestres i de la defensa per una educació pública i de qualitat per a tothom; de la lluita per un habitatge digne, de la defensa legítima de l’apropiació de vivendes buides i de l’embat contra els desnonaments.

 • Venim, també, de la defensa de la sobirania energètica i alimentària, del consum responsable i en defensa del cooperativisme de La Magrana.

 • Venim de la lluita feminista i de la ferma convicció que allò personal és polític i que només revolucionant la nostra quotidianitat podrem revolucionar el nostre poble i el nostre país.

 

[QUÈ VOLEM FER A L’AJUNTAMENT]

 • Marcar agenda, una agenda social i nacional lligada a la realitat d’allò que passa a cada barri del nostre municipi.

 • Volem fer de la lluita municipal un espai de debat polític, de recull de propostes des de la base, d’autoorganització popular i d’altaveu de les demandes populars.

 • Entenem el consistori com l’àgora més propera al poble, un espai on fer arribar alternatives que preservin i defensin els nostres drets i els dels nostres veïns i veïnes. I sobretot, un espai de denúncia davant la ignomínia de les polítiques privatitzadores i antipopulars que ens retallen els drets més bàsics i ens espolien l’alè.

 • Anem a proposar. Anem amb la voluntat de construir poder popular, anem a somiar una nova realitat granollerina i, sobretot, a intentar fer-la possible.

 • Perquè tenim la decidida voluntat d’anar a fer una Crida. Una Crida per:

  • Posar al centre del debat el dret a un habitatge digne per a tothom, davant la desvergonya dels gairebé 3000 pisos buits a la nostra ciutat. I volem fer-ho recolzant la dignitat de la PAH i la seva lluita incansable per la vivenda i contra els desnonaments.

  • [Una Crida per] Promoure la cultura popular, la que ens enxarxa i ens identifica com a poble, la que s’expressa amb la paraula justa, humil i alegre.

  • [Una Crida] En defensa del nostre territori i del seu entorn, per posar en valor el teixit productiu agrícola i lluitar per la seva preservació.

  • [Una Crida per] L’ocupació i la lluita contra la precarietat laboral, perquè és d’absoluta urgència posar l’accent damunt dels més de 6000 aturats que tenim a aquesta ciutat, la meitat dels quals no cobra cap prestació econòmica. Lluitar per cobrir les necessitats bàsiques de cadascun dels granollerins serà una de les nostres batalles al consistori.

  • [Anem a fer una Crida per] Impulsar la radicalitat democràtica, la participació, la transparència… a fer de l’Ajuntament un instrument del poble i per al poble. Volem establir processos participatius en clau de gènere, de classe i d’origen.

  • [Una Crida en] Legítima defensa dels serveis públics (amb un accent especial sobre la sanitat i l’educació) amb la decidida voluntat de denunciar l’il·legítim traspàs de diners públics a mans privades i l’elitizació d’uns serveis que han de ser d’accés lliure, universal i equitatiu per a tots els granollerins i granollerines.

  • [I per últim, anem a fer una Crida per] Impulsar accions de desobediència institucional i popular que accelerin la ruptura democràtica amb l’estat, així com traçar ponts de solidaritat amb els pobles que lluites, com nosaltres, pel seu alliberament.

Hi anem, en definitiva, a fer una Crida per un Granollers més habitable, més just, més solidari, més compromès i més igualitari… convençudes, com l’Ovidi, que ja no ens alimenten molles, (que) ja volem el pa sencer.

Moltes gràcies!

(Composició de la candidatura)