Des de la CUP hem iniciat la campanya per fomentar la preinscripció escolar als centres educatius públics. Aquesta és una de les iniciatives per lluitar contra la segregació escolar que pateix el sistema educatiu de la ciutat. Aquesta setmana hem denunciat que des del govern municipal s'impulsen polítiques que van en detriment fer un sistema educatiu a Granollers més integrador.
La Crida per Granollers-CUP ha participat plenament al treball fet amb l’estudi sobre segregació escolar encarregat a l’equip de la UAB i que es va presentar el passat desembre. A la vegada, també ha fet aportacions a les reunions de la comissió de planificació Escolar del Consell Escolar Municipal per tal d’implementar una sèrie de mesures proposades per l’equip tècnic de la UAB.
A les intervencions que vam fer en el Consell Escolar Municipal ja mostràvem dubtes sobre:
Ara bé, ens hem trobat que a la darrera sessió de la comissió algunes de les accions proposades anteriorment s’han tirat enrere. En concret “pel què fa a la possibilitat que els pares i mares de l’Escola Ponent poguessin explicar la seva experiència, la majoria de directors i directores van opinar que no era adient incloure, en aquesta ocasió, només l’experiència d’un centre concret de la ciutat. Aquest fet va ser rebatut per diversos agents educatius, sobretot per part de famílies que havien participat en l’experiència, així com per part del nostre representant.
Arguments com que s’explicava “un model que té l’aval del síndic de greuges per revertir situacions en centres d’alta complexitat. Que si treballem per millorar l’equitat en l’escolarització a Granollers, caldrà aplicar mesures de discriminació positiva en alguns centres” o que calia fer “evident com la decisió de les famílies en l’elecció de centre pot afectar a l’estigmatització d’una escola” són molt importants i més quan cal recordar que alguns centres públics de Granollers es troben en aquesta situació.
També es va demanar que la comissió era prou àmplia i que amb el mandat del Consell Escolar Municipal les propostes es podrien endegar si comptaven amb suport del equip de govern, i alguns representants de centres van afirmar que s’havia primat l’equilibri amb els centres educatius i potser s’hauria d’haver primat l’equitat i les demandes dels agents educatius.
També a la reunió de directors es va posar sobre la taula el model Martorell, de recollida de preinscripció centralitzada, i es va desestimar. Les directores de les escoles ho veien complicat a nivell organitzatiu i hi havia poca predisposició per part dels administratius de les escoles, tot i que es va valorar positivament que hi hagués l’EAP i una mediadora fent el seguiment. Sí que es va valorar com a important, tot i dependre de la Generalitat, que es tingui bloquejat l’ingrés de matrícula viva als centres d’alta complexitat com a Barcelona.
La nostra valoració de tot això és:
|
El mandat de l'1 d'Octubre, recollit en l'article 4 de la Llei 19/2017 del referèndum d'autodeterminació, és clar: "si en el recompte dels vots vàlidament emesos n'hi ha més d'afirmatius que de negatius, el resultat implica la independència de Catalunya". Malgrat totes les amenaces, repressió i...