La portaveu del grup, Maria Oliver ha recordat que el Pla d'Igualtat està caducat des del 2015, el que vol dir que hi ha hagut temps més que suficient per actualitzar-lo amb la màxima participació possible, i ha lamentat la manca de voluntat per part del Govern de treballar amb el teixit feminista de la ciutat, incorporant en les fases de disseny, seguiment i avaluació del Pla la participació de dones i entitats provinents de la societat civil.
Ha denunciat també que malgrat s'estigui implementant el III Pla d'Igualtat la política municipal segueix deixant de banda l'avaluació d'impacte de gènere de les accions, un component essencial en les polítiques d’igualtat, ja que qualsevol decisió política tot i que, en principi, sembli no sexista, pot tenir un diferent impacte en les dones i en els homes. Sense avaluar l'impacte de gènere, més enllà d'estudis estadístics que es limiten a confirmar el ja conegut retrat de la realitat social, no és possible desenvolupar de forma efectiva la transversalitat de gènere. Realitzar polítiques transversals de gènere implica preveure l’impacte en totes les àrees d'actuació política sobre les relacions jeràrquiques de poder entre gèneres. A això caldria afegir-hi dèficits evidents del Pla com la manca d'acompanyament pressupostari de cadascuna de les accions, imprescindible per dur-les a la pràctica, o el fet que no s'hagi comptat amb el compromís suficient de totes les àrees i serveis de l’Ajuntament en la redacció del Pla, element fonamental per assolir la transversalitat.
La portaveu del grup de la Crida-CUP ha tornat a denunciar el model aparador de la ciutat posant com a exemples el fet que la ciutat formi part de la Xarxa LGTBI però que el III Pla d’Igualtat segueixi sense incorporar accions en favor de la deconstrucció del gènere i de promoció de la igualtat de drets i oportunitats de lesbianes, gais, transsexuals/transgènere, bisexuals i intersexuals (LGTBI). També ha denunciat que tot i que la ciutat s'hagi adherit a la xarxa de ciutats lliures de tràfic de dones, el Pla d'Igualtat no digui ni una única paraula per aturar la proliferació dels prostíbuls i el proxenetisme a la ciutat, ni cap proposta per a fer visible el problema de la cosificació i mercantilització dels cossos de les dones.
Des de la Crida-CUP s'ha reclamat al Govern voluntat política per posar a disposició de la lluita contra la discriminació de gènere tots els recursos necessaris, només així, ha afirmat la regidora “podrem assolir la igualtat en drets i oportunitats entre dones i homes tinguin l’opció o l’identitat sexual que tinguin, i és aquesta voluntat de política de fer de la lluita per la igualtat una prioritat el que trobem a faltar”.
En la intervenció de Maria Oliver no han faltat les propostes, totes elles possibles en el marc actual i per tant en mans del Govern si hi posa voluntat, com la d'establir un sistema de tarificació social progressiva i equitativa per a les taxes i serveis municipals, gestionats directament o a través de concessió, que estableixi uns preus públics adaptats als ingressos de les diferents persones i famílies del municipi, que s’ajusti a la renda individual o familiar, que tingui en compte conceptes de gènere així com d’altres circumstàncies personals i/o familiars; la d'incorporar mecanismes que afavoreixin la contractació de dones a través d’ajuts específics en el Pla de Xoc; la de condicionar les subvencions a entitats, especialment esportives, culturals i de lleure, a treballar per corregir la desigualtat de gènere; la proposta d'obligar totes les concessions de serveis municipals a establir salaris per sobre dels 1.000€ mensuals; o la proposta exemplar d'establir mecanismes de paritat en els alts càrrecs municipals. Si es vol transformar la realitat i avançar cap a la igualtat des de la Crida-CUP pensem que cal una nova mirada feminista interseccional en el planejament de totes les polítiques públiques de la ciutat. També hem lamentat que el Pla no faci cap proposta per avançar cap un model de festes i d'oci nocturn a la ciutat lliure de sexisme, o hagi establert accions per no contractar espectacles o música sexistes. També hem trobat a faltar l'impuls de mesures de conciliació familiar en els plecs de contractació de serveis i de personal, així com en els actes públics organitzats per l'Ajuntament. Hem reclamat també entre les propostes imprescindible per avançar cap a la igualtat la incorporació de la perspectiva de gènere en els pressupostos i fiscalitat municipals.
|
Hem proposat que s'incorporin vint-i-una al·legacions al Pla Local d’Habitatge 2018-2023 (PLH) de Granollers amb la voluntat de millorar-ho. Entenem imprescindible incloure la perspectiva de gènere i la interseccionalitat en el PLH per tal de situar les necessitats de la vida quotidiana en el...
El mandat de l'1 d'Octubre, recollit en l'article 4 de la Llei 19/2017 del referèndum d'autodeterminació, és clar: "si en el recompte dels vots vàlidament emesos n'hi ha més d'afirmatius que de negatius, el resultat implica la independència de Catalunya". Malgrat totes les amenaces, repressió i...