El Pacte no té el suport d’organitzacions sindicals com USTEC, majoritària al sector, CGT Ensenyament i la federació d’AMPES, FAPAC. No podem adherir-nos a un pacte que no va a l’arrel del problema, que no recull mesures suficients, on les propostes no impliquen cap compromís d’obligat compliment, i que no ha estat pactat amb tots els agents.
Venim d’un període de retallades les quals encara no han estat revertides, ni el Govern ha concretat cap compromís ferm per a revertir-les. En el marc de la LEC (i quan el Govern no contempla elaborar cap altre llei educativa), qualsevol pacte contra la segregació serà insuficient ja que hi ha elements estructurals del sistema educatiu que en són la causa. L’insuficient pressupost dedicat a Educació (menys del 3%) no fa possible d’aplicar mesures contra la segregació.
El pacte no qüestiona la doble xarxa educativa. No s’entreveu cap intenció de minvar el poder de la concertada ni de limitar els seus privilegis tan evidents al país i a la nostra ciutat. No es qüestiona la “lliure elecció de centre”. Tampoc No garanteix que les Oficines Municipals d’Escolarització controlin tot el procés de matriculació. És a dir, desposseir els centres, especialment els concertats, del privilegi de fer i controlar els processos de preinscripció i matriculació, amb l’objectiu de posar per davant de tot el principi d’equitat, representaria un avenç important. No s’explicita quines pràctiques referents a l’admissió haurien de generar mesures disciplinàries ni es concreten les sancions per aquells centres que no informin sobre el caràcter voluntari del pagament de quotes.
El regidor i professor Eduard Navarro, ha exposat que «a Granollers escoles concertades i algunes direccions han aturat les recomanacions de l’estudi de la Fundació Bofill. Algunes concertades, ni tant sols han facilitat la informació sol·licitada per a fer l'estudi, demostrant així la manca de transparència i de capacitat de control per part de l'Administració pública cap a les escoles concertades i la manca de disponibilitat i de col·laboració de les escoles privades concertades per acabar amb el problema de la segregació». Tampoc han estat recollits arguments contrastats com la necessitat d’aplicar mesures de discriminació positiva en alguns centres, o com la necessitat d’una política en positiu de suport a l’escola pública com la que fan molts altres Ajuntaments, i com seria propi d’un govern que dugui a terme polítiques d’esquerres.
Més informes del ple municipal de febrer de 2019
26 Febrer 2021
|
La Crida per Granollers-CUP té gairebé a punt la seva candidatura de cara a les eleccions municipals del 26M per continuar amb la seva lluita institucional. Després de la presentació dels encapçalaments de la candidatura el passat 30 de març, el 13 d'abril es procedirà a la presentació de tota la...
Ja hem opinat en anteriors ocasions de l’estudi sobre la segregació escolar que l’ajuntament de Granollers va encarregar ara fa uns anys, remarcant les seves insuficiències, com per exemple descartar la zonificació, conscients que la zona única agreuja la segregació escolar. Però més greu resulta...