Fora noms franquistes de les places de Granollers

Feixisme mai més!

Signa el manifest

Les persones sotasignants lamentem profundament que, en ple segle XXI, al nostre país i en especial a la ciutat de Granollers encara restin en el nomenclàtor noms de persones que foren honorades pel franquisme.

El 23 de gener de 1941, a petició del "Delegado Comarcal de Ex-combatientes" l'Ajuntament de Granollers aprovava substituir el nom de la plaça de Boada, atorgant-li el nom de Manuel Montañá, alferes provisional franquista “caído en combate”.

En el Ple municipal del 28 de juliol d'enguany el regidor de la Crida per Granollers-CUP Eduard Navarro va preguntar a l'alcalde Mayoral si el govern del PSC s'avindria a replantejar-se el nom (ara catalanitzat) de la plaça Manuel Montanyà. La resposta fou que la Comissió de Nomenclàtor ho va revisar en els anys 80, i que si en aquell moment es va decidir mantenir el nom no hi ha raons per fer ara un canvi.

Entenem que els avenços assolits en temes de memòria històrica, materialitzats a Catalunya amb la Llei del Memorial Democràtic, i a l'Estat amb la Llei 52/2007 de Memòria Històrica, obliguen l'Ajuntament de Granollers a revisar disposicions anteriors i a rectificar en la seva posició respecte la denominació de la plaça. Les pròpies lleis afirmen que “els escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d'exaltació personal o col·lectiva de l'aixecament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura hauran de ser retirades dels edificis i espais públics”.

Entenem que una ciutat com Granollers promotora de la pau, compromesa amb l'abolició de les armes nuclears, defensora dels drets humans, i que commemora i recorda cada any el bombardeig de la ciutat a càrrec de les tropes franquistes; en coherència amb els principis de justícia i pau, no pot mantenir els honors a un militar que es va enrolar al costat de les tropes del dictador Franco contra la República, la democràcia i el seu propi poble.

Per aquest motiu les persones sotasignants, convençudes que el canvi de nom és un acte obligat de justícia cap a les víctimes del franquisme i de restitució de la memòria històrica, reclamem la convocatòria urgent de la Comissió de Nomenclàtor de la ciutat de Granollers amb l'encàrrec d'iniciar l'expedient de canvi de nom de la plaça Manel Montanyà i restitució del legítim nom de la plaça.

Signa el manifest AdhesionsAjuda'ns a difondre aquest manifest

Comparteix